ISO 22000

Home » Normen en vakgebieden » ISO 22000

ISO 22000 certificering voor uw bedrijf?

Wat is ISO 22000 certificering?

ISO 22000 is een internationale standaard of norm voor bedrijven die (iets) te maken hebben met levensmiddelen en voedselveiligheid.

Deze standaard helpt bedrijven in de voedselketen risico’s te identificeren, beheersbaar te maken en te controleren. Deze norm is geschikt voor bedrijven van elke omvang en in elke discipline van de voedselindustrie (bijv. productie, handel en distributie).

Bekijk dit informatieve filmpje:

of bezoek de officiële ISO-video’s hier

Hoe is ISO 22000 onderdeel van voedselveiligheid?

ISO 22000 biedt een systematische aanpak en een pakket aan eisen om voedselveiligheid te beheersen, inclusief de aanpak voor risicobeoordeling en het implementeren van HACCP-principes.

HACCP-principes zijn eigenlijk basisregels om hygiëne en voedselveilig werken in de praktijk toe te passen. ISO 22000 integreert soepel met andere managementsystemen in de ISO-familie, zoals ISO 9001 en 14001.

 

Voordelen van ISO 22000 certificering

De voordelen van ISO 22000 zijn onder andere verbeterde borging van voedselveiligheid, naleving van wetgeving en daardoor een sterker vertrouwen van klanten en partners.

De principes en eisen in deze standaard zorgen ervoor dat ook uw organisatie een garantie kan afgeven voor voedselveiligheid.

Het ondersteunt u bovendien in het creëren van een voedselveiligheidscultuur binnen uw organisatie. 

ISO 22000 standaard: Wat zijn de vereisten?

De eisen van ISO 22000 omvatten onder andere de verplichting voor het uitvoeren van een risicobeoordeling op basis van de eisen uit de Codex Alimentarius en HACCP-beheersplannen, implementeren van basisvoorwaarden, traceerbaarheid, en de communicatie, registraties en rapportages hiervan.

Het vereist ook managementverantwoordelijkheid, voldoende middelen, en monitoring van beheersingsmaatregelen. 

Wat is dan ISO 22000:2018?

ISO 22000:2018 is de meest recente versie van de norm. De structuur en paragrafen van de eisen zijn in deze uitgave fors verbeterd ten opzichte van iso 22000:2005

Ook de generieke eisen (die ook gelden voor ISO 14001 bijvoorbeeld) worden in deze versie weergegeven.

Bekijk de norm

Uit welke onderdelen bestaat de ISO 22000 certificering?

Als je de standaard van een afstand zou bekijken bestaat deze uit de volgende onderdelen:

1. Managementverantwoordelijkheid en continu verbeteren

2. Beheer van een kwaliteitssysteem en documentatie

3. HACCP studie en beheersplan

4. Ondersteuning en evaluatie van het systeem

Deze onderdelen vormen de basis van het eisenpakket.

BRCGS vs ISO 22000 – Welke moet ik kiezen?

BRCGS (Food Safety) is specifiek ontwikkelt vanuit retailers in het Verenigd Koninkrijk en hun leveranciers, terwijl ISO 22000 breder en internationaler (h)erkent wordt.

ISO 22000 biedt meer flexibiliteit en is toepasbaar in diverse voedselketens. De keuze voor een marktstandaard als BRCGS of de ISO 22000 hangt af mede van uw bedrijfsdoelen en klantvereisten.

Ook de overweging of uw certificering moet plaatsvinden volgens een norm die GFSI erkend is speelt uiteraard een rol. ISO 22000 is als zodanig niet herkend door GFSI. 

Wat is het verschil tussen ISO 22000 en de FSSC 22000 certificering?

ISO 22000 is de basisnorm voor voedselveiligheidsbeheer.

FSSC 22000 bouwt hierop voort met aanvullende eisen en GFSI-erkenning.

Hoe is ISO 22000 erkend binnen het Global Food Safety Initiative (GFSI)?

ISO 22000 is erkend door het GFSI via FSSC 22000, maar dan als basis bouwsteen zou je kunnen zeggen.

FSSC verhoogt de wereldwijde acceptatie van de ISO norm. Bedrijven met de FSSC 22000 certificering voldoen aan de strengste voedselveiligheidsnormen.

In welke stappen begeleid Hollands Advieshuys u naar een succesvolle certificering?

Het traject bestaat in de basis uit de volgende stappen:

1. Analyse van uw huidige situatie

2. Ontwikkeling van een voedselveiligheidsmanagementsysteem

3. Implementatie en training

4. Uitvoeren van interne audits

5. Begeleiding tijdens de externe (certificeringsaudit)

De doorlooptijd van een dergelijk traject hangt af van de mate waarin wij begeleiden of implementeren en de wijze waarin u invulling kunt geven aan de implementatie of acties. 

Welke bedrijven helpt Hollands Advieshuys bij de ISO certificering?

Hollands Advieshuys ondersteunt alle organisaties in de keten, denk aan: voedselproducenten, verpakkers, distributeurs, horeca en (groot)handel. Met uitgebreide ervaring bieden we oplossingen voor kleine en grote bedrijven. Omvang en ervaring is van ondergeschikt belang. 

Voordelen van de ISO 22000 certificering

ISO 22000 verbetert voedselveiligheid, verhoogt klantvertrouwen, en opent deuren naar nieuwe markten. Op een rijtje:

De voordelen zijn:

– Aantoonbaar verbeterde voedselveiligheid

– Toename van klantvertrouwen

– Grotere marktoegang

– Naleving van regelgeving

Mogelijke nadelen zijn de implementatie- en onderhoudskosten. 

Wat zijn de kosten van certificering?

De kosten variëren afhankelijk van bedrijfsgrootte, complexiteit en auditvereisten. Neem vrijblijvend contact met ons op om snel te weten welke kosten voor u van toepassing zijn of een offerte op maat. 

ISO 22000 training of een specialist inhuren?

Wij bieden trainingen en begeleiding bij de implementatie. Begeleiding vindt vooral plaats in 1-op-1 sessie met uw interne medewerkers en directie.

Trainingen zijn vooral van belang om de bewustwording en competenties van uw gehele team op orde te brengen. Onze specialisten begeleiden u graag bij de implementatie ter voorbereiding op uw certificeringsaudit! 

Neem vrijblijvend contact op met de specialisten van Hollandsch Advieshuys

Waarom kiezen voor ons? Hollandsch AdviesHuys biedt maatwerk, ervaring, en uitstekende praktische ondersteuning.

Vraag een gratis adviesgesprek aan of bekijk reviews van tevreden klanten.